100 години Варна курортен град

Развитие на Варна като морски курорт

Варна е попадала в пределите на различни империи от Античността до днес – Древна Гърция, Римската империя, Византия, средновековната българска държава, Османската империя, които са оставили своя културен и архитектурен отпечатък. В резултат тя се е превърнала в космополитен град и дом на разнообразие от общности – българи, гърци, турци, арменци, евреи. Всички те като неини жители са оценявали потенциала на морето като средство за лечение, но едва след Първата световна война това се превръща в съзнателна политика за развитие на града.

След Освобождението Варна търпи усилена модернизация и по нищо не отстъпва на останалите европейски градове. Разчита предимно на морска търговия и близостта си до „житницата на България“ – Добруджа. След като обаче Добруджа попада във владение на Румъния, градът е поразен от тежка икономическа криза и е залят от бежанци.

Кметовете съзират възможност да развият Варна като морски курорт и ни преподават ценни уроци по туризъм, от които бихме могли да се учим и до днес.

Уроци по туризъм от някогашните кметове

Построени са изключително модерни за времето си  морски бани, множество нови хотели и ресторанти, както и казино в Морската градина. Около манастира „Св. Константин‘‘ (в наши дни – курорта „Св. Св. Константин и Елена‘‘) се изграждат санаториум и хидротерапевтично заведение, а 63 от стаите се дават под наем на летовници. Не след дълго там е изградена и първата гроздолечебна станция в България, която съчетава гроздолечение и морелечение.  Открити са Варненската опера, аквариум, детски кът, куклен театър и делфинариум. Построяват се почивни станции на различни ведомства и се организират пионерски лагери за децата от България и другите социалистически страни.

През 1972г. случайно е открит Варненският халколитен некропол, който свидетелства за съществуването на по-стара цивилизация от египетската и шумерската по нашите земи. В него е намерено най- старото обработено злато в света, датиращо от 4400г. пр. н.е. – забележителен  паметник от праисторията със световно значение.

Поддържа се богата културна програма за гостите на града, включваща фестивали като „Варненско лято‘‘ и „Златната роза‘‘, Международен балетен конкурс и рали „Златни пясъци‘‘, а за мероприятия от по-голям мащаб са предвидени Дворецът на културата и спорта и Фестивалният комплекс.

Развитието на Варна като курорт става поетапно, но всички тези стъпки я поставят на картата и я циментират в умовете на туристите като атрактивна дестинация за почивка.

Таляна – арт кварталът на Варна

Ако искате да усетите духа на Стара Варна и да се пренесете като с машина на времето в най-славните дни от историята на града като курорт, то Таляна е вашето място. Ако не сте от Варна и за пръв път чувате това име, не ви виним. „Талян“ или „далян‘‘ е мрежа за риболов, закотвена на морското дъно, и е нашият опит за арт квартал по подобие на „Капана‘‘ в Пловдив.

Можете да го откриете заключен в триъгълника между улиците „Преслав“ и „Цар Симеон“, които свързват Драматичен театър „Стоян Бъчваров‘‘  и площад „Независимост‘‘ с транспортните артерии в лицето на жп гарата, митницата и пристанището. След Освобождението това са били най-главните търговски улици, където се е намирало икономическото сърце на града.

Ето защо в това пространство има най-висока концентрация на обекти на недвижимото културно наследство. Съхранени са множество красиви старинни сгради с предимно търговски характер – банки, кантори, магазини, складове и скъпи хотели, които крият любопитни градски легенди.

За щастие, през последните години фасадите на много от зданията бяха напълно реновирани и сега можем да им се радваме в цялата им прелест. Някои от старите хотели като „Гранд Хотел Лондон‘‘, „Мусала‘‘ и „Роял‘‘ са действащи и до днес. Интересен факт е, че в хостела „Мусала“ е запазен оригиналният асансьор от 1926г., когато е бил монтиран.

Интересни заведения в Таляна

В района са концентрирани и доста интересни барове и кафенета с мисия, където можете да си прекарате наистина добре:

В Социалната чайна можете да се отбиете за чаша ароматен чай или домашна лимонада и да присъствате на различни културни събития, като в същото време подкрепяте млади хора от финансово затруднени семейства и социални домове да работят и да се развиват.

В Hashtag Studio пък освен хубава музика и освежаващи коктейли можете да се насладите и на богата културна програма през седмицата и уикендите – стенд-ъп комедия, дегустации на крафт бири и вино, литературни представяния, акустични концерти и арт инсталации. В сградата, където сега се помещава барът, преди се е намирал първият универсален магазин във Варна.

Търсите тишина и спокойствие, далеч от градския шум, където да се отдадете на любимата книга – The Bookstore  ви предлага точно това в комбинация с ароматно кафе и чил музика, носеща се от стария грамофон.

43.12 – перлата в короната на варненските кафенета, разположена в сградата на бившата Българска търговска банка. Кафето е първокласно и от цял свят. Предлагат и брънч. Гледката е към внушителната сграда на Щаба на Военноморските сили, а интериорът е много модерен с цветни акценти. Препоръчвам с две ръце.

Хотел „Роял‘‘ 1905 и кафе-сладкарница „Буров‘‘ бяха съвсем наскоро изцяло реставрирани отвън и отвътре, като са запазили автентичния си облик от 1905г. Обзавеждането е в бароков стил, със старинни френски мебели. Влизайки вътре, можете да се потопите в луксозната атмосфера на Стара Варна и да разгледате богата колекция от картини на известни автори.

В заключение ви призоваваме да станете турист в собствения си град поне за ден – не знаете какви скрити съкровища ви дебнат на всеки ъгъл, а междувременно можете да се разходите виртуално из забележителностите на Варна с кратките видеа в Youtube канала на Visit Varna.

Автор: Веселина Василева, Bougie Streets

Галерия